miercuri, 5 iunie 2013

De ziua lui Bibi

Azi, pe Pamant, Bibi ar fi implinit 3 ani. Anul trecut pe vremea aceasta, de ziua lui, eram la spital pentru intepaturile saptamanale si Diana ne facuse un tort. Nimic nu prevestea intamplarile din lunile urmatoare: Bibi se grabea sa ajunga acasa.


Toti cei ce vi-l amintiti, va rog sa nu o faceti cu tristete ci cu drag, cu un zambet si recunostinta ca intr-un fel frumos, viata lui, atat de scurta aici, a atins atat de multi oameni. Si continua sa o faca.


Iar noi, cei care am ramas, suntem aici sa ducem mai departe mostenirea lui si a tuturor celorlalti ingeri, plecati mult prea devreme. 

La initiativa si impreuna cu Alice, mama lui Raducu, vrem sa aducem putina alinare si demnitate copiilor care se lupta cu afectiuni onco-hematologice sau care necesita tratamente intravenoase de lunga durata: sa scape de oroarea acelor si intepaturilor si branulelor montate atat de des, intr-un chin cumplit pentru cei mici. Ma refer la initiativa unui proiect prin care vor fi montate subcutanat, porturi de acces pentru: chimioterapie, transfuzii de sange, recoltare de analize, nutritie parenterala, terapia durerii.

Peste tot in Europa implantarea subcutanata de porturi cu acces este standardul la astfel de afectiuni. In Romania nu exista fonduri, nu exista suficienti medici pregatiti sa o faca, in Romania nu exista decat scuze. Cu sprijinul spitalelor din zonele noastre ( Iasi, respectiv Constanta) am adunat echipe de medici tineri si dedicati care au intrat intr-un program de instruire in tehnicile specifice de implantare. 

In prezent, la Iasi programul este in derulare si au fost deja montate dispozitive la trei copii. La Constanta, prin mijlocirea Asociatiei lui Alice si a Asociatiei Daruieste Aripi, in care sunt voluntara, am organizat intalnirea preliminara cu medicii si am stabilit pasii pentru programul de training. In masura disponibilitatilor noastre, vom suporta costurile dispozitivelor. Poate asa, se vor deschide niste ochi. Si niste buzunare guvernamentale.


E doar un mod prin care noi, cei trecuti prin asta, incercam sa le aducem putin confort copiilor care duc pe umerii lor mici boli atat de grele.


Aceste camere implantabile vor mari siguranta actului medical, tratamentele vor fi mai eficiente, fara riscuri implicate si cu un minim de stress asupra micului pacient si al parintilor lui.

E doar cat putem face noi. Greul il duc ei, micii eroi. 

Dormi in pace, puiul meu drag. Mami si tati te iubesc.0 comentarii:

Trimiteți un comentariu