vineri, 19 august 2011

Donatorii de sange, eroii nostri


Nu am vorbit pana acum despre asta, insa in fiecare luna cand mergem la transfuzii realizam ca viata fiului nostru depinde, de fapt, nu numai de eforturile noastre si ale personalului medical, ci si de eforturile unor anonimi care doneaza benevol sange. Acesti anonimi sunt eroii nostri. Fara ei, am fi pierduti.

Nu o data s-a intamplat sa fim nevoiti sa amanam procedura de transfuzie pentru ca... nu era sange. Pentru persoana care ne comunica acest lucru sunt doar niste cuvinte, noi insa ne temem cel mai mult de ele. Viata se poate schimba in ore, daramite in cateva zile. Iar asteptarea ... asteptarea e cea mai grea. A venit sangele? e potrivit pentru noi? e fenotipul corect?

Oricine poate dona sange. Nu conteaza ca esti sarac sau bogat, ca esti tanar sau in varsta, ca esti barbat sau femeie. Important e sa fii sanatos. Si la fel de important este sa vrei sa donezi sange.
Ca volum, sangele se reface in organism in decursul aceleasi zile. Nu e nevoie sa stai nemancat pentru a dona sange. Dimpotriva, trebuie sa mananci in dimineata in care vei dona. Si sa te hidratezi corect. Nu, sangele nu se "subtiaza". Si, in ciuda sistemului medical cu care ne confruntam, nu exista riscuri atunci cand donezi sange. Totul ESTE steril.

Sangele tau poate salva intreit, pentru ca se filtreaza si se separa in trombocite, globule rosii si plasma pentru a fi folosit in functie de nevoile fiecarui solicitant.
Sangele tau poate face diferenta intre viata si moarte intr-o urgenta medicala (bebelusi cu complicatii, accidente rutiere, arsuri etc.) .

Conditiile pentru a dona sange sunt:

Sa ai o varsta intre 18-60 de ani

Sa ai o stare de sanatate buna

Sa fii odihnit

Sa nu fi consumat alcool cu 48 de ore inaintea donarii

Sa ai peste 57 Kg in greutate

Sa nu ai herpes, hepatita, TBC, malarie

Sa nu fii alergic

Sa nu fii racit sau sub tratament

Sa nu te fi vaccinat in ultimele 2 saptamani

Sa nu fii la menstruatie si sa nu alaptezi


E alegerea voastra. Insa sfatul meu este sa donati sange macar o data in viata. Veti vedea lumea cu alti ochi.




8 comentarii:

Anonim spunea...

Stiam ca nici femeile insarcinate nu au voie sa doneze sange, ca veni vorba de interdictii. Eu ma aflu in categoria "alaptat" , asa ca pentru o perioada nu pot sa fac acest gest, insa, de cate ori s-au organizat campanii la noi la munca, am donat sange. Mi se pare ca in ROmania este si o regula ca nu poti dona mai des de o dat ala nu stiu cate luni (in UK o data pe luna, la noi parca 3 luni - dar posibil sa ma insel)

pentru cei care se lenevesc, putem spune ca sunt si avantaje: bonuri de masa si un biletel de folosit pentru a obtine o reducere la transportul in comun (cel putin acum 2 ani asa era). Desi nu vad cine ar dona sange pentru asa ceva. A, si ziua respectiva ar putea fi luata libera de la serviciu.

Ideea este ca , indiferent cum am lua-o, a dona sange ar trebui sa fie o obligatie, nu un nice to have. Daca lucrati in companii mai mari, vorbiti cu cei de la resurse umane despre posibilitatea de a ii chema pe ceu de la centrul de transfuzii la voi, cu kiturile de recoltare. Posibil ca, daca sunt 40 de persoane doritoare de a dona, sa vina. Evident, cei care se inscriu pe lista TREBUIE sa si vina, nu sa se dea loviti.

Lore , Bibi, va imbratisez cu drag !!

Lore spunea...

Multumim pentru completari, Simona, ai dreptate!

Sabina Ulubeanu spunea...

Dragii mei, eu nu v-am scris pana acuma pt ca pur si simplu nu am putut. Ma lupt cu o priblema extrem de asemanatoare si abia am enregie pentru copiii mei. Eu sufar de anemie hemolitica autoimuna si la fel ca Bibi ma indop cu cortizon ca sa supravietuiesc.... La mine transplantul nu foloseste, sa vedem insa poate o sa mearga scosul splinei...
In fine, va inteleg foarte bine, eu am o grupa rara, zero negativ, cu un fenotip si mai rar si mi se gaseste sange extrem de greu. deci, donati oameni buni!

Doamne ajuta sa se faca bine Bibi, ma rog pentru el, pentru voi.

Lore spunea...

Multumim pentru sprijin si gandurile bune, Degetica. Multa sanatate si succes!

Diana B. spunea...

Dragilor, eu donez destul de des, daca vreodata aveti nevoie, nu ezitati sa-mi spuneti. :) Va pup! :*

adelinda spunea...

Buna ziua... imi cer scuze ca scriu aici...as vrea sa va intreb de ce nu incercati sa strangeti bani si prin intermediul telefonului mobil...sa se poata dona sume de la 1 euro pana la 10 de ex...eu una sunt acasa cu bebita si nu am nici o sucursala a vreunei banci unde locuiesc si as dona banuti prin intermediul telefonului mobil..asa cum am donat si in alte cazuri...multa sanatate lui Bibi si suntem alaturi de el.

adelinda spunea...

Buna ziua... imi cer scuze ca scriu aici...as vrea sa va intreb de ce nu incercati sa strangeti bani si prin intermediul telefonului mobil...sa se poata dona sume de la 1 euro pana la 10 de ex...eu una sunt acasa cu bebita si nu am nici o sucursala a vreunei banci unde locuiesc si as dona banuti prin intermediul telefonului mobil..asa cum am donat si in alte cazuri...multa sanatate lui Bibi si suntem alaturi de el.

Lore spunea...

multumim de sugestie, adelinda- cu telefonul mobil e o intreaga procedura- se poate doar prin intermediul unei fundatii- acesteia i se aloca un numar la inceputul anului si, ma rog, nu vreau sa intru in alte amanunte- idee este ca ne-am zbatut sa obtinem un astfel de numar si nu am reusit- momentan!

Trimiteți un comentariu